Spoštovani kolegi,  pevci, pevski pedagogi, učitelji glasbene vzgoje, vabljeni na Festival Musica Vocalis na Konservatorij za glasbo in balet Maribor.

 

PLAKAT FESTIVAL-page-002Pogled v slovar slovenskega knjižnega jezika  pod pojmom péti  med drugim določa, da gre za oblikovanje tonov, melodije z govorilnimi organi. Petje kot najstarejši in najbolj prvinski glasbeni izraz človeka je v resnici mnogo več. Je najbolj neposredno glasbeno izrazno sredstvo, neprimerljivo s katerim koli drugim instrumentom. Pevčev instrument je lastno telo, glasbo ustvarja dobesedno iz sebe, brez posrednikov. Prav zaradi tega je vzgoja pevca in na drugi strani delo pevskega pedagoga toliko bolj zahtevno in odgovorno. Festival Musica Vocalis smo na Konservatoriju za glasbo in balet Maribor zasnovali prav ob zavedanju tega dejstva. Počaščeni smo, da sta sodelovanje potrdila vrhunska slovenska mezzosopranistka Marjana Lipovšek in njen soprog,  basist in pevski pedagog Alfred Burgstaller. Poleg mojstrskega tečaja prinaša še delavnice in predavanja, zato je festival primeren tudi za učitelje nauka o glasbi, zborovodje in učitelje glasbe v osnovnih in srednjih šolah.

Festival Musica Vocalis smo zastavili  ambiciozno in z jasno vizijo razvoja. V prihodnjih letih ga bomo razširili še z mednarodnim tekmovanjem, novimi vsebinami in aktivnostmi.

Letos začenjamo, veselimo se vašega odziva, sodelovanja in povratnih informacij.

Program in prijavnica Festivala Musica Vocalis 2015.

Nasvidenje in dobrodošli v Mariboru

 

Helena Meško, ravnateljica