+386 (0)2 228 72 80 info@konservatorij-maribor.si

zbor

Dekliški pevski zbor v Mariboru je bil ustanovljen leta 1945 in je deloval predvsem kot študijsko telo, ob katerem so se izobraževali bodoči zborovodje. Do 1994 je vsako leto pripravil program za diplomski nastop iz dirigiranja ter redno koncertiral in sodeloval na domačih in tujih tekmovanjih.

V obdobju največjih uspehov je Dekliški pevski zbor MKUD Heribert Svetel dobil laskav naziv Zlate Mariborčanke. Skozi leta delovanja so ga vodili: Cvetana Priol, Oton Bajde, Aleksander Lajovic, Mira Mracsek, Olga Radetič, Marko Žigon. Stane Jurgec, Ivan Vrbančič, Branko Rajšter, Sonja Kos, Simon Robinson, Robert Kamplet in Viljem Babič. Od leta 2007 zbor deluje pod vodstvom Jasmine Dobaj.

V zadnjih letih deluje kot mešani pevski zbor, katerega člani so dijakinje in dijaki umetniške gimnazije Konservatorija Maribor. Leta 2006 je zbor uspešno sodeloval pri izvedbi Pergolesijeve Stabat Mater na jubilejnem koncertu Srednje glasbene in baletne šole Maribor. Decembra 2009 je v mariborski Stolni cerkvi zelo uspešno izvedel Corneliusovo Mašo v d-molu. Sodeluje s šolskimi orkestri, med drugim z Big bandom in Godalnim orkestrom Konservatorija Maribor, s katerima je v letu 2011 izvedel koncerte v Lutkovnem gledališču in mariborski Stolni cerkvi. V aprilu letos je mešani pevski zbor v okviru Evropske prestolnice kulture Maribor 2012 sodeloval na slavnostnem koncertu s Simfoničnim orkestrom Konservatorija Maribor pri praizvedbi dela mag. Roberta Kampleta Pogreb pri Svetem Križu. V šolskem letu 2013/2014 je zbor vodil mag. Robert Kamplet. Od leta 2014 do 2017 je zbor vodila Jasmina Dobaj, od leta 2017 naprej pa zbor vodi Peter Smolič Novak.

V septembru 2022 se je Dekliški pevski zbor udeležil 16. mednarodnega zborovskega tekmovanja v Riminiju in osvojil dve zlati priznanji.

 

Posnetek letnega koncerta (Kazinska dvorana SNG Maribor, 31. 3. 2022)

 

 

Dostopnost
X