Ponovno je pred nami september in novo šolsko leto polno radovednosti in pričakovanj.  Je nadaljevanje nečesa, kar smo zasnovali v preteklosti in hkrati priložnost za začetek nove zgodbe. Zagotovo bo zanimivo, ustvarjalno, polno novih znanj in prijateljstev. 

Čeprav je preteklo že 18 let od sprejetja Weimarske listine na generalni skupščini EMU, je njena vsebina še vedno aktualna.  Naj bo to popotnica za začetek novega šolskega leta vsem učencem, staršem in učiteljem.

 

  • Zmožnost čutiti glasbo in izraziti njeno rast vpliva na človekovo sposobnost spoznavanja sebe in sveta okoli.  Kultivira človekovo zmožnost da komunicira in uri posameznike v socialnem obnašanju.
  • Ukvarjanje z glasbo „trenira pomembne sekundarne sposobnosti, ki imajo učinke v profesionalnem življenju posameznika (koncentracija, vztrajnost, motivacija, kreativnost, komunikacijske in izrazne spretnosti, pomembna družbena vloga v obnašanju in delu v timu …).
  • To, kar drži Evropo skupaj, je njen kulturni prostor, ki zagotavlja ljudem v Evropi občutek varnosti kot individuumu, kakor tudi občutek pripadnosti, ki se razširi zunaj meja držav.
  • Glasbene šole uresničujejo zmožnost izkušnje glasbe kot nečesa, kar je živo in vitalno in zagotavlja vzpon nove generacije, ki bo zmožna držati glasbo živo v njenih množičnih formah.

 

Veselimo se novih skupnih izzivov. Srečno in uspešno vsem.                                                                           

Helena Meško