Novice občine Rače-Fram, št. 65 – 1/2015; april 2015

Pogovor z Vitom Žurajem.

Vito Žuraj (1979) je leta 2002 diplomiral­ iz kompozicije in glasbene teorije pri Marku Mihevcu na Akademiji za glasbo v Ljubljani. V instrumentalni in elektroakustični kompoziciji se je izpopolnjeval v Dresdnu na Visoki šoli za glasbo Carl Maria von Weber, zatem še v Karlsruheju na tamkajšnji Visoki šoli za glasbo. Lansko leto je preživel kot štipendist nemške akademije Villa Massimo. Gre za eno izmed najprestižnejših celoletnih evropskih umetniških rezidenc.

Žurajev skladateljski opus obsega solistično, komorno in vokalno, a tudi simfonično in elektronsko glasbo. Njegova orkestralna dela izvajajo od leta 1999. V zadnjih petih letih se je zvrstilo veliko izvedb njegovih skladb v tujini.

Nekdanji učenec Konservatorija Maribor je prejemnik nagrade Prešernovega sklada 2015. Izbran je bil tudi v finalni izbor prestižnega italijanskega tekmovanja Mario Merz Prize za perspektivne evropske umetnike – izmed 134  priporočenih prijav. Del točkovanja o izboru predstavljajo tudi glasovi preko spleta.

 

V kolikor želite prispevati glas za mladega skladatelja, lahko to storite na spodaj pripisani spletni povezavi do 12. aprila 2015.

Direktna povezava do glasovanja je ta: https://mariomerzprize.org/en/musicisti/vito-zuraj/

Geslo pa naj ima vsaj 8-10 znakov.

To je angleška verzija glasovanja, postopek je naslednji:

 

1. stisne se na rdeč gumb RATE

2. izpolni se podatke za registracijo in potrdi na REGISTRATI

3. stisne se na rdeč gumb VOTA

 

»Življenje brez glasbe bi bilo ena sama napaka.« (Nietzsche)