»Ples se ne meri v dolgih časovnih obdobjih, pač pa v trenutkih, ki jih osebno doživljamo, v trenutkih, ki nas zaznamujejo. Ples je težnja po svobodi, vendar ni svoboda. Je umetnost pobega iz vse bolj izumetničenega sveta in predstavlja našo paralelno realnost, v kateri čas poteka drugače in se meri v občutkih« (Edvard Clug).

Zgodovina nas uči, da je prva baletna šola nastala konec 17. stoletja na dvoru Ludvika XIV. v Franciji, po nekaj stoletjih se je to zgodilo v Sloveniji in po koncu 2. svetovne vojne tudi v Mariboru. Najprej pod streho Slovenskega narodnega gledališča, leta 1977 pa je bila ustanovljena Nižja baletna šola z verificiranim programom , leta 1981 še Srednja baletna šola na Srednji glasbeni in baletni šoli, predhodnici današnjega Konservatorija.

V leksikonih piše, da je balet glasbeno-gledališka umetnost, katere vsebina se izraža s plesom. Kako suhoparno. Kaj pravzaprav balet je?

So to drobne deklice s spetimi lasmi, oblečene v krilca? Postavni fantje z izklesanimi telesi? Gracioznost plesalk, čudoviti kostumi, glasba, luči? Vse to in veliko več. Za marsikoga sanjski svet. Za popolnostjo, ki jo vidimo na odru je še druga plat. Nenehno delo, težki vsakodnevni treningi, odrekanje, žulji, dvomi, tudi solze. Disciplina telesa in duha do najvišjih razsežnosti.

Hkrati je to privilegij, saj plesalec za umetniško izražanje ne potrebuje posrednika, kot pri mnogih drugih umetnostih. Plesalec vsak dan znova gradi in izpopolnjuje svoj instrument. Dobesedno. Ravno zaradi tega je v plesu toliko iskrenosti, čutnosti in neposrednosti.

Že leta si prizadevamo, da bi srednješolski program umetniške gimnazije plesne smeri in program balet na osnovni stopnji  končno posodobili,  v predmetnik dodali nujne strokovne predmete, povečali število ur  klasičnega baleta …

Ne glede na vse težave, ki niso samo sistemske,  z zaupanjem slavimo Svetovni dan plesa.

Ker si to želimo, zmoremo in, ker si naši otroci to zaslužijo.

Vabimo vas k ogledu baletne predstave Cipollino.

 

Helena Meško, ravnateljica

Konservatorija za glasbo in balet Maribor