Novak Pasarič Tajana

tolkala

Tajana Novak Pasarič (1991, Maribor) je svojo glasbeno pot začela že v zgodnjih otroških letih, saj se je s komaj štirimi leti pridružila otroškemu pevskemu zboru Carmina Slovenica – »Pu«. Osnovno glasbeno izobraževanje je zaključila na Srednji glasbeni in baletni šoli Maribor.  Zaradi vidnih umetniških in učnih dosežkov ji je bila podeljena Zoisova štipendija, ki jo je prejemala tako v srednji šoli kot med študijem.

 

Leta 2006 je postala dijakinja 1. letnika Umetniške gimnazije na Srednji glasbeni in baletni šoli v Mariboru, kjer se je dvopredmetno izobraževala iz dveh glavnih inštrumentov – tolkal v razredu prof. Martina Bajdeta ter klavirja v razredu prof. Tatjane Dvoršak. Tokom šolanja se je udeležila večih tekmovanj, se predstavila kot solistka z orkestrom, že v srednješolskih letih pa je prvič zaigrala tudi kot članica Simfoničega orkestra opere in baleta Slovenskega narodnega gledališča Maribor. Leta 2009 je prejela diplomo »dr. Roman Klasinc« za izjemne umetniške dosežke.

 

Dodiplomski študij je zaključila marca 2014 na Univerzi za glasbo in upodabljajočo umetnost v avstrijskem Gradcu pri rednem profesorju mag. art. Geraldu Frommu. Na isti univerzi je leta 2016 v razredu prof. Norberta Rabanserja z odliko zaključila tudi magistrski študij. Iz področja komorne igre se je izobraževala pri priv. doc. mag. Ulrike Stadler, prof. Han-An Liu in prof. Uwe Köllerju, prav tako pa je v okviru študija sodelovala na jazz oddelku s prof. Wolfgangom Tozzijem.

 

Poleg pedagoškega dela je zelo aktivna tudi na koncertnem področju. Tako jo je moč zaslediti v številnih komornih in orkestrskih zasedbah doma in v tujini, prav tako se predstavlja tudi solistično. Redno sodeluje tudi v številnih projektih lokalnega, državnega in mednarodnega pomena, je tudi članica različnih tekmovalnih komisij. Od leta 2019 deluje kot vodja oddelka za tolkala Konservatorija Maribor.

Lokacija Govorilne ure Telefon E-pošta
MŠ Center torek
13.00 – 13.25
učilnica 55/56
/  tajana.novak@konservatorij-maribor.si
PŠ Lenart ponedeljek
16.15 – 16.35
učilnica za tolkala
/