Mancini Senica Maja

klavir

Maja Mancini Senica se je rodila v Ljubljani. S 5. leti je začela peti v otroškem zborčku RTV Ljubljana, klavir pa se je začela učiti pri 8. letih v GŠ Franca Šturma pri prof. Lilijani Rihtar. Kot otrok je mnogo nastopala in snemala za radio. Po osnovni šoli je obiskovala Gimnazijo Bežigrad v Ljubljani, na kateri je maturirala 1980. Ko je z recitalom zaključila 10-letno šolanje na nižji GŠ, je nastopila v takratni radijski oddaji za mlade talente s polurnim programom Odskočna deska.

Na Akademiji za glasbo v Ljubljani je diplomirala iz dveh smeri: 1984 iz glasbene pedagogike in 1987 iz klavirja (izr. prof. Gita Mally in red. prof. Zdenka Novak). Izpopolnjevala se je pri prof. Arbu Valdmi in Leonidu Brumbergu. Po diplomi je dve leti korepetirala Ribniški oktet, poučevala klavir na GŠ Franca Šturma ter korepetirala na oddelku za godala na Akademiji za glasbo v Ljubljani.

Nato je 10 let živela v Nemčiji, kjer je pridobila dragocene izkušnje s področja poučevanja in komornega muziciranja. Nastopala je z odličnimi glasbeniki, med drugim z godalnim kvartetom Frankfurtskega opernega orkestra ter s kitajsko sopranistko Lan Rao. Za izvedbo Schubertovega kvinteta Postrv je v časopisu Frankfurter Rundschau požela odlične kritike. Vsako leto je tudi aktivno sodelovala na vseh proslavah prosvetno – kulturnega društva Sava e.v. Frankfurt na Majni in leta 1997 za prizadevno delo prejela Prešernovo priznanje, leta 1999 pa za izjemne uspehe pri razvoju kulturne dejavnosti med Slovenci na območju pokrajine Hessen Prešernovo plaketo.

Po vrnitvi v Slovenijo je na Akademiji za glasbo v Ljubljani  pridobila naziv umetniška sodelavka-korepetitorka in korepetirala v okviru Operne šole Akademije za glasbo ter poučevala glasbo na športni Gimnaziji Ljubljana Šiška. V tem času je posnela nekaj slovenskih klavirskih skladb iz čitalniškega obdobja za arhiv Radia Slovenija. Njen arhivski posnetek Lajovičeve Sanjarije so izbrali tudi za CD ob 110-letnici Novih akordov (2011). Sodelovala je tudi pri projektu CD-jev otroških pesmi Janeza Bitenca  pri Založbi Mladinska knjiga.

Od leta 2005 poučuje klavir in korepetira flavte na Umetniški gimnaziji in glasbeni šoli na Konservatoriju za glasbo in balet Maribor. V letu 2008 je pridobila naziv svetnica. Za uspešno delo z mladimi je prejela tudi priznanje župana mesta Maribor.                                                                         

Kot pedagoginja in korepetitorka se je v tem času z dijaki in učenci udeležila preko 70 tekmovanj, in z njimi prejela pomembne dosežke na mednarodnih in državnih tekmovanjih, za kar je v letu 2016 prejela listino Dr. Roman Klasinc Konservatorija za glasbo in balet Maribor. V letu 2017 pa ji je Zveza slovenskih glasbenih šol podelila priznanje Frana Gerbiča za izjemne uspehe na področju glasbene vzgoje in izobraževanja ter glasbenega poustvarjanja.

Maja Mancini Senica z veseljem poučuje in spremlja napredek mladih glasbenikov ter jih na njihovi poti neprestano vzpodbuja. Večina njenih maturantov uspešno opravi sprejemne izpite na Akademiji za glasbo v Ljubljani ali v tujini in nekateri že tudi sami poučujejo.

 

Lokacija Govorilne ure Telefon E-pošta
UMG
MŠ Center
torek
17.40 – 18.10
četrtek
14.25 – 14.40
učilnica 30
/ maja.mancini.senica@konservatorij-maribor.si