Feguš Andrej

viola, violina

Andrej Feguš Bakk. Art ,Master of Arts rojen leta 1979 na Ptuju, violist.

Z glasbenim izobraževanjem je pričel v Mariboru, kjer je maturiral na SGBŠ.

Študij viole in komorne glasbe je nadaljeval na Koroškem deželnem konservatoriju v Celovcu ter leta 2002 diplomiral na študijski smeri instrumentalna pedagogika – IGP.

Leta 2006 je prejel diplomo graške univerze za glasbo in naziv Bakkalaureus der Künste (Bakk. art.). V letu 2007 je zaključil študij komorne glasbe na »Scuola di Musica di Fiesole« (Firence) v razredih Milana Škampe (Smetana Quartet) in Piera Farullija (Quartetto Italiano) ter Andrea Nannonija (Nuovo Quartetto).

Nadalje je leta 2012  opravil  magistrski študij komorne glasbe na »Universität für Musik und darstellende Kunst Graz« pri prof. Stephanu Goernerju  in prejel akademski naziv Master of Arts.

Prav tako se je izpopolnjeval na seminarjih in mojstrskih tečajih pri I. Charisius, G. Hamann, H. Bayerle in  številnih članih svetovno znanih godalnih kvartetov: Amadeus Quartet, Alban Berg Quartet, Smetana Quartet, Emerson Quartet, Guarneri Quartet, Julliard Quartet, LaSalle Quartet …

Od leta 1992 je z godalnim kvartetom Feguš izvedel več kot 500 koncertov po Sloveniji, Evropi in v ZDA (Pariz, Berlin, London, Washington, New York, Firenze, Dunaj, Praga …).

Prav tako je krstno izvedel slovenske in tuje skladbe skladateljev: Feguša, Ramovša, Goloba, Weigerla, Močnika, Sojar-Voglarja, Aleksandra Lajovica, Mihevca, Štuheca, K. Aliçkaj, K. Gashi, D. Zeqiri, S. Spadini …

Snemal za Radio Slovenija, Radio Maribor, ORF, ARD, France Musique itd.

Leta 2001 je bil sprejet na »Isaac Stern Workshop« v Carnegie Hall v New Yorku pod vodstvom slovitega ameriškega violinista Isaaca Sterna.

Sodeloval na številnih festivalih: »Orlando festival«, Nizozemskem, na »Pablo Casals festival«, Francija, »Strings Only!« v Zadru, »DAM« v Prištini, Festival Ljubljana, Accademia Chigiana v Sieni, Festival del quartetto d’archi v Gropina idr.

Sodeloval z domačimi in s tujimi glasbeniki, Schnyder Danielom, B. Zagoranskim, B. Lipovškom, V. Atanasovskim …

Leta 2006 je posnel s kvartetom Feguš  zgoščenko z deli L. Janáčka in M. Ravela, leta 2011 pa zgoščenko z deli H. Wolfa in A. Weberna.

Posebno priznanje mu je podelilo tudi domače mesto, ki mu je dodelilo mestni pečat mesta Maribora ter Glazerjevo listino za dosežke na področju kulture.

Lokacija Govorilne ure Telefon E-pošta
UMG Center
MŠ Center
sreda
18.40 – 18.55
učilnica 20
  andrej.fegus@konservatorij-maribor.si
DO Ruše sreda
16.45 – 17.15
učilnica 2