Bernatović Dalibor

harfa

Rojen leta 1963, osnovno šolo in Srednjo glasbeno šolo končal v Mariboru, kjer je končal smer klarinet, na SGBŠ v Ljubljani pa smer harfa. Študiral je v Ljubljani na Akademiji za glasbo pri izr. prof. Rudi Ravnik Kosi ter na Muzičkoj Akademiji v Zagrebu pri doc. prof. Mariji Mlinar, kjer je tudi diplomiral.

Prva redna zaposlitev je bila v SNG Maribor, kjer je bil dvanajst let solo harfist v opernem in simfoničnem orkestru. Solistično, v orkestru ter v komornih zasedbah je koncertiral v mnogih državah EU. Snemal ter izdal je zgoščenke za RTV Slovenije in RTV Hrvaške tako v klasičnem kakor zabavnem glasbenem žanru.

Ves ta čas je bil zaposlen tudi honorarno na glasbenih šolah v Ljubljani, Novi Gorici, Celju, Velenju in Mariboru, kjer je sodeloval pri ustanavljanju novih oddelkov za harfo. Prisoten je v pedagoškem delu že kar petindvajset let ter ima pridobljen strokovni naziv svetnika. Aktivno, kot sestavljavec in predsednik strokovne komisije za harfo, je sodeloval v kolikularni komisiji in pri prenovi ter pisanju novih učnih programov za glasbeno šolo in umetniško gimnazijo.

Redno je član mednarodnih komisij na harfističnih tekmovanjih doma in v tujini.

Pri pedagoškem delu dosega izjemno visoke uspehe (večkrat tudi maksimalnih 100 točk), kar dokazujejo zmage njegovih učenk in učencev na mnogih tekmovanjih tako doma kakor tudi na mednarodnih tekmovanjih po svetu, pa tudi veliko število dijakinj, ki so se po končani srednji šoli odločile in nadaljevale študij harfe na Akademijah za glasbo Ljubljani, Zagrebu, Dunaju, Grazu, Londonu in Parizu.

Prav tako se uspešno ukvarja tudi s skladanjem. Skladbe so bile izvedene na mnogih koncertih po Sloveniji in v EU. Na področju gledališke dejavnosti je avtor in soizvajalec izjemno odmevne »predstave o harfi« v okviru abonmaja »Cikel za Mlade«.

Kot ustanovitelj in predsednik Društva Harfistov Slovenije prireja mednarodne seminarje, koncerte ter druge oblike usposabljanja in sodelovanja harfistov. Od leta 2007 je organizator Mednarodnega tekmovanja za harfo, ki je na visokem strokovnem nivoju in odlično obiskano s strani tekmovalcev mnogih evropskih in azijskih držav.

Oktobra 2012 je prejel listino dr. Roman Klasinc za uspehe in dosežke na področju razvoja pedagogije pri harfi, leta 2013 nagrado Frana Gerbiča, ki jo podeljuje Zveza slovenskih glasbenih šol kot najvišje državno priznanje v glasbenem šolstvu. Leta 2014 je dobil nagrado HarpMastersa iz Švice za razvoj pedagogike pri harfi.

Lokacija Govorilne ure Telefon E-pošta
UMG
MŠ Center
sreda
14.00 – 14.45
učilnica 114
/ dalibor.bernatovic@konservatorij-maribor.si