Bajde Martin

tolkala

Rojen 1960 v Mariboru. Osnovno šolo in gimnazijo obiskoval v Mariboru, maturiral l. 1979. Hkrati obiskoval tudi SGBŠ v Mariboru, pouk tolkal pa pri prof. Borisu Šurbeku v Ljubljani.

Jeseni 1979 pričel s študijem tolkal na Visoki šoli za glasbo in upodabljajočo umetnost v Gradcu. Diplomiral 28. januarja 1985 pri prof. Kurtu Hammerju.

Izpopolnjeval se je tudi na Berklee College of Music v Bostonu.

V času študija sodeloval v različnih orkestrih na koncertih po Avstriji, Jugoslaviji, Italiji, Nemčiji in Ameriki. Leta 1983 kot timpanist sodeloval pri snemanju plošče Blasmusik der Steiermark.

Deloval tudi na področju jazza. Igral v številnih skupinah na nastopih in snemanjih v Mariboru (Drseči tečaj, Surfing jazz-quintet), v Big Bandu na jazz tečaju v Vejlu / Danska (1978), različnih snemanjih za radio Koper (z Boškom Petrovičem), koncertih po Avstriji s Styria-Stompers in Jazz-Department. Štiri leta obiskoval oddelek za jazz na Visoki šoli za glasbo in upodabljajočo umetnost v Grazu.

Od l. 1985 tolkalist, od l. 1987 do 1999 pa solist TIMPANIST v Orkestru opere in baleta SNG Maribor in orkestru Mariborske filharmonije.

Profesor za tolkala na Konservatoriju za glasbo in balet Maribor, od l. 2000 do 2005 docent za tolkala in komorno igro na Pedagoški fakulteti Univerze v Mariboru, od l. 2005 do 2010 pa izredni profesor. Od l. 1994 do leta 2004 honorarno poučeval na Glasbeni šoli Fran Korun Koželjski v Velenju, v letih 1997 in 2003 vodja aktiva za tolkala v tej ustanovi.

Dne 26. 5. 1999 preje priznanja za Pomembna umetniška dela za tolkala s strani Senata Akademije za glasbo v Ljubljani.

Leta 2000 priznanje župana MO Maribor za delo z mladimi.

L. 2002 s strani Nacionalnega kurikularnega sveta – Področne kurikularne komisije za glasbeno šolstvo imenovan za predsednika Predmetne skupine za pripravo predloga učnega načrta za Tolkala za GŠ, l. 2012 pa za UMG. Sestavljavec tekmovalnih programov za TEMSIG. Od l. 1998 ocenjevalec pri zunanjem ocenjevanju maturitetnih nastopov za predmet glasba. Recenzent Predmetnega izpitnega kataloga za splošno maturo – glasba.

Umetniško udejstvovanje obsega komorno in solistično nastopanje na koncertih in festivalih (solistični nastopi z godali Opere Maribor na mladinskih koncertih, koncetih v DSS, nastopi na Noči slovenskih skladateljev, sodelovanje v komornih zasedbah na festivalu Glasbeni September v Mariboru, koncert v mali dvorani Cankarjevega doma in drugo). Sodeloval pri številnih posnetkih glasbenih del.

Lokacija Govorilne ure Telefon E-pošta
UMG
MŠ Center
sreda
18.00 – 18.45
učilnica 56
  martin.bajde@konservatorij-maribor.si