Lorber Andrej

harmonika

Andrej Lorber, rojen 11. 8. 1957 v Mariboru, je končal nižjo in srednjo glasbeno šolo v Mariboru na oddelku za harmoniko. Vzporedno je maturiral na Gimnaziji Miloša Zidanška. Študij harmonike je nadaljeval v Trossingenu v razredu svetovno priznanega akordeonista Huga Notha. Pod njegovim mentorstvom je končal visokošolski študijski program, takoj za tem pa še specializacijo.

V letih 1984–87 je deloval kot redno zaposlen pedagog na Mestni glasbeni šoli v Nordhornu (Zvezna republika Nemčija). V tem obdobju je redno solistično koncertiral in sodeloval na številnih festivalih sodobne glasbe za akordeon (harmoniko) – Trossinger musiktage 1986, Festival v Darmstadtu, Digne v Franciji itd.

Od leta 1987 deluje kot učitelj harmonike na umetniški gimnaziji v Mariboru, od leta 2000 pa do leta 2010 tudi kot visokošolski predavatelj (docent) za harmoniko na oddelku za glasbo Pedagoške fakultete v Mariboru.V tem času se je posvečal predvsem komornemu muziciranju in večkrat sodeloval na festivalu »Noč slovenskih skladateljev » v Ljubljani, in sicer v različnih komornih zasedbah pa tudi na letnih koncertih učiteljev Konservatorija Maribor ter številnih radijskih snemanjih doma in v tujini.

Kot pedagog je pomagal pri vzgoji precejšnega števila mladih harmonikarjev, ki so v času srednješolskega izobraževanja dosegali izredne rezultate na državnih ter mednarodnih tekmovanjih, se odločali za študij harmonike v tujini in so danes uspešni  instrumentalisti ter učitelji.

Pri nastanku novih del za harmoniko je kot pobudnik in izvajalec sodeloval z nekaterimi pomembnimi komponisti, kot so: Dieter de la Motte (Nemčija), David Graham (Anglija), Hans Kare Jacobsen (Norveška) ter Zeqirja Ballata (Kosovo–Slovenija).

Lokacija Govorilne ure Telefon E-pošta
UMG Center četrtek
17.05 – 17.50
učilnica 51
/ andrej.lorber@konservatorij-maribor.si