Korenjak Zdenko

klarinet, kljunasta flavta, saksofon

ZDENKO KORENJAK, rojen 1962 v Mariboru. S petimi leti je začel igrati na harmoniko in se s sedmimi leti vpisal v glasbeno šolo – Center za glasbeno vzgojo Maribor. Harmoniko sem po dveh letih zamenjal s klarinetom pri učitelju Ladu Berglezu. Že v času osnovne šole sem začel z igranjem v različnih glasbenih skupinah. Po končani osnovni in nižji glasbeni šoli sem nadaljeval šolanje na Srednji glasbeni šoli v Mariboru pri prof. Valterju Petriču. V času srednje šole (1977–1981) je igral klarinet v raznih pihalnih orkestrih, prejel več nagrad na takratnih republiških in zveznih tekmovanjih takratne Jugoslavije. Tekmoval je kot solist in v komornih skupinah. Pet let je bil član KUD Študent iz Maribora, kjer je igral klarinet. V SNG Maribor je bil dve leti baletni statist pri baletnih predstavah Peter Klepec in Giselle. Za radio Slovenija je v Ljubljani s klarinetom posnel polurni recital za oddajo Odskočna deska.

Po končani srednji glasbeni šoli je študij nadaljeval na Akademiji za glasbo v Ljubljani pri prof. Mihaelu Gunzeku. V času študija v Ljubljani je že začel s poučevanjem klarineta na SGBŠ OE Lenart, kjer je pridobival prve izkušnje s prenašanjem znanja na učence.

Po končanem študiju je imel status svobodnega umetnika – glasbenika in je svojo glasbeno pot nadaljeval v tujini. Igral in snemal je z raznimi glasbenimi skupinami v Avstriji, Nemčiji in Švici. Eno leto je poučeval klarinet na MUSIKSCHULE UNTERES REMSTAL v Weiblingenu pri Stuttgartu. Klarinet in saksofon je igral tudi v SINFONISCHES BLASORCHESTER  BADEN – WÜRTEMBERG.

Leta 1988 se je zaposlil na glasbeni šoli Celje, kjer je poučeval klarinet, saksofon in kljunasto flavto. Dve leti je vodil tudi pihalni orkester glasbene šole Celje, s katerim je imel več nastopov in koncertov v Celju in bližnji okolici. Od leta 1990 je zaposlen na SGBŠ v Mariboru, sedaj Konservatorij za glasbo in balet, kjer še danes opravlja pedagoško delo.

Izobraževal se je na raznih seminarjih na področju klarineta, saksofona, kljunaste flavte, dirigiranja in komorne igre.

Strokovni svet Republike Slovenije za splošno izobraževanje je leta 2005 potrdil avtorsko zbirko nalog za pouk klarineta s klavirsko spremljavo od 1. do 6. razreda osnovnega glasbenega izobraževanja z naslovom MOJ KLARINET, ki je bil izdan pri založbi Hartman.

V letih pedagoškega dela je z učenci dosegal na regijskih, državnih in mednarodnih tekmovanjih več priznanj in nagrad (vsega 45, od tega na mednarodnih 5-krat Laureat, 5-krat I. nagrada, 3-krat II. nagrada, 4-krat III. nagrada). Nagrade so bile osvojene v naslednjih disciplinah: kljunasta flavta, klarinet, saksofon in komorne skupine.

Na podlagi odličnih rezultatov v pedagoškem delu je prejel listino dr. Roman Klasinc, ki jo podeljuje Konservatorij za glasbo in balet Maribor.

Lokacija Govorilne ure Telefon E-pošta
MŠ Center sreda
18.20 – 18.50
učilnica 49
/ zdenko.korenjak@konservatorij-maribor.si
DO Šentilj petek
16.10 – 16.35
učilnica 4