Gorenšek Gregor

tolkala

Rodil se je v Jugoslaviji leta 1979. Pri šestih letih je začel igrati harmoniko in bobne. Končal je nižjo glasbeno šolo iz harmonike. Vzporedno z gimnazijo je zaključil nižjo in srednjo glasbeno šolo iz klasičnih tolkal. izobraževanje je nadaljeval na Akademiji za glasbo v Ljubljani, kjer je leta 2002 z odliko diplomiral in pridobil strokovni naslov akademski glasbenik tolkalec in profesor tolkal.

V času srednjega šolanja je postal Zoisov štipendist. Med študijem je prejemal Yamahino štipendijo in na tekmovanju mladih slovenskih glasbenikov dobil prvo nagrado in zlato plaketo v najvišji kategoriji.

V srednješolskih letih je začel igrati v simfoničnem orkestru SNG Maribor. Zdaj je član Slovenskega tolkalnega orkestra.

Kot študent je začel poučevati na Konservatoriju za glasbo in balet Maribor, po končanem študiju pa se je na isti šoli redno zaposlil. Poučuje tolkala v Mariboru na srednji stopnji, kjer vodi tudi tolkalno skupino Walkstick, in v Rušah na nižji stopnji, kjer vodi tudi Orkester med oblaki.

Ima strokovni naziv svetnika.

Leta 2015 je izdal štiri učbenike za bobnarsko tehniko. To so prvi učbeniki za bobne slovenskega avtorja.

Njegov prvi band je bila zasedba Wellblott, kasneje je igral pri Toxic heart. sedaj je član skupine Philammon in pri 90’s orgy kot bobnar, činelist in pevec.

Je soustanovitelj in idejni vodja tolkalne skupine Stick control, ki je leta 2006 izdala tolkalni pop album – popcorn, ki ga je tudi produciral.

Studijsko in koncertno je sodeloval z mnogimi izvajalci. Med njimi so Tinkara Kovač, Matjaž Jelen (Šank rock), Alenka Godec, Lara Baruca, Irena Vrčkovnik, Nika in Eva Prusnik, Edvin Fliser, 80’s project, To=to, Terrafolkov simbolični orkester, HGM jazz orkestar Zagreb, studio za tolkala, Volk Gorenšek synthetic band …

Leta 2011 je s prvencem Klik začel solistično kariero. Je prvi slovenski tolkalec, ki je izdal solo album. Leta 2014 je sledila druga zgoščenka Ocean. Njegov solistični repertoar zajema preko 400 posameznih skladb ali stavkov za mali boben, timpane in marimbo.

Lokacija Govorilne ure Telefon E-pošta
UMG Center ponedeljek
11.15 – 11.30
učilnica 58
/ gregor.gorensek@konservatorij-maribor.si
DO Ruše ponedeljek
15.05 – 15.35
učilnica 12
/