Atić Planinka

klavir

Planinka Atić (roj. Jurišić) je rojena v Tuzli (BiH), kjer je končala gimnazijo in srednjo glasbeno šolo, glavni predmet klavir v razredu profesorice Safije Čelebić. Študij klavirja je nadaljevala na Akademiji za glasbo v Sarajevu v razredu eminentne profesorice Matusje Blum, pri kateri je z odliko diplomirala s študentskimi nagradami Univerze v Sarajevu leta 1979. Svojo klavirsko igro je izpopolnjevala v Parizu (1980/81.) kot štipendiska francoske vlade na “Ecole Normale de Musique Alfred Cortot“ v razredu izvrstnega pianista prof. Ramzija Yasseja, študenta Sergeja Dorenskega na moskovskem konservatoriju P. I. Čajkovski.

Nastopala je solistično in z orkestrom RTV Sarajevo. Kasneje je več pozornosti vlagala v pedagoško delo in se mu kmalu povsem posvetila. Do leta 1995 je bila zaposlena na Srednji glasbeni šoli v Tuzli kot profesorica klavirja in vodja klavirskega oddelka. Od leta 1995 do danes je klavirska pedagoginja na Konservatoriju za glasbo in balet Maribor. Vzgojila je vrsto odličnih mladih pianistov, ki so prejeli veliko število nagrad na republiških, zveznih in mednarodnih tekmovanjih in nastopali na številnih koncertih po bivši Jugoslaviji, kasneje tudi v Sloveniji, snemali za radio in televizijo itd. Leta 1987 je dobila priznanje za najbolj uspešnega pedagoga na Republiškem tekmovanju mladih glasbenikov v Tuzli.

Planinka Atić je bila članica žirij na regijskih, republiškim in mednarodnih tekmovanjih v BiH, Sloveniji in Srbiji. S svojimi učenci je bila povabljena in je tudi aktivno sodelovala na Ustanovitvenem kongresu združenja klavirskih pedagogov bivše Jugoslavije (Epta), v Rovinju leta 1988 kot ena redkih srednješolskih pedagogov iz glasbenih šol nekdanje Jugoslavije.

Učenci iz njenega razreda so zaključili študij klavirja na glasbenih akademijah v Sarajevu, Beogradu, Novem Sadu, Ljubljani, Weimaru, Londona, Oslu, Rotterdamu in New Yorku.

Nekateri njeni učenci so danes širše uveljavljeni umetniki: Vladimir Valjarević (koncertni pianist in profesor klavirja na Mannes College of Music v New Yorku), Edin Mustačević (kot pianist deluje v Oslu), Belma Bešlić Gal (pianistka in skladateljica na Dunaju) in mnogi drugi.

Njena nekdanja študentka sta tudi odlična mlada slovenska pianistka Fada Azzeh in izjemno perspektivni jazz pianist Arsenija Krstić. V zadnjih letih so se v njenem razredu na Konservatoriju za glasbo in balet Maribor šolali zelo nadarjeni mladi pianisti, med njimi istopata  Adam  Kamplet in Klara Lužnik, ki sta na mednarodnih tekmovanjih prejela veliko število nagrad.

Redno vodi mojstrske tečaje in seminarje za mlade pianiste.  Planinka Atić je tudi predavateljica na Mednarodni poletni glasbeni šoli v Pučiščih na Braču (Hrvaška).

Od Ministrstva za šolstvo Vlade Republike Slovenije je leta 1996 pridobila najvišji naziv na področju srednješolskega izobraževanja, učiteljica svetnica ter prestižno Gerbičevo priznanje, ki ga podeljuje Zveza slovenskig glasbenih šol  za posebne zasluge na področju glasbenega šolstva za leto 2018.

Lokacija Govorilne ure Telefon E-pošta
UMG Center
MŠ Center
sreda
17.50 – 18.35
učilnica 65
/ planinka.atic@konservatorij-maribor.si